Sivut

14. toukokuuta 2014

Soseilua

Tosiaan neuvolasta sanottiin että voin pikkuhiljaa omaa tahtia alkaa syöttämään Pinjalle soseita, koska maitoa menee ihan kamalan paljon ja Pinsku herää öisinkin syömään 45min-1.5h välein. Yöt on alkanut käymään aika rankoiksi minulle, noin usein heräily nyt ehkä kahden tai kolmen viikon ajan verottaa kyllä paljon. Mulla on blogigin jäänyt vähän paitsiolle kun päivällä on sitten vaan ihana olla jos Pinja nälältään tai itkuisuudeltaan malttaa nukkua kunnon päiväunet.
Väsymys siis painaa täälä välillä aika paljonkin.

Mutta takaisin asiaan.
Me aloitettiin soseilut bataatilla ja nyt ollaan maisteltu vähän porkkanaa ja maissia(kaupan) perunllahan mä meinasin aloittaa soseilut, mutta hyvänä vinkkinä en sitä tehnytkään. Peruna kuulema helposti kovettaa mahan.
Pitemmän päälle ajateltuna en varmaan syötä perunaa Pinjalle paljoakaan. Perunahan on aika pitkälle tärkkellystä joka muuttuu vatsassa sokeriksi. Perunan ravintoaineet ovat tosiaan vain kuorissa ja niitähän mä en voi antaa Pinjan rouskutella. Kyllä me perunaa varmasti maistellaan, ehkä jo seuraavaksi. Kuitenkin esimerkiksi porkkanassa, bataatissa ja vaikka kukkakaalissa on paljon enemmän ravintoaineita ja pääasiallisesti haluan tehdä soseet niin, että enemmän löytyy näitä ravintopitoisia ruoka-aineita.

Soseista vielä sen verran, että yritän kyllä tehdä soseet itse. Säilyy kaikki vitamiinit ja muut herkut tallella. Soseiden teko ei vie kun hetken ja se tulee paljon halvemmaksi ja pakkasesta on helppo sulattaa sen verran kun Pinja haluaa syödä.
Purkkiruoka ei ole meillä täysin pannassa, mutta ei sitä jokapäivä meidän taloudessa tarjota. Maissia mä kyllä maistatin Pinjalla ja valmiit soseet on helppo ottaa mukaan tai reissussa tarvittaessa ostaa kaupasta hädän tullen. Kunhan muutama piltti tyhjentyy voin sitten niihin pakata mukaan, vaikka sitä minunkin tekemää sosetta!

No mites meidän tytölle sitten maistuu tämä kiinteä ruoka?
Huonosti! Niin huonosti!
Aluksi näytti siltä, että pinja alkaa syömään soseita helposti sen kummempia irvistelemättä. Päivä päivältä niiden maistelu on kuitenkin hankalampaa.
Kun laitan pienen nokareen sosetta pinjan suuhun typy irvistelee, ähisee.. nielaisun jälkeen yskii ja puistattelee ja viimeksi raukalla oikein vuoti silmistä vettä..
Onko tämä ihan normaalia reaktio?
En ole vain raaskinut syöttää sitten enää soseita enempää kun toinen on niin raukka..
Soseita menee siis ehkä yksi vauvalusikallinen eikä edes jokapäivä..
Miten teidän lapsukaiset on ottaneet soseet vastaan?
Pitäisikö mun vaan syöttää niitä vaikka Pinja inhoaa soseita?
En siis ole tosiaan ottanut mitään stressiä. Odotellaan vaikka vielä pari viikkoa ja testataan sitten uusiksi, tai hyvinä päivinä maistellaan hieman.
Tekee vaan niin pahaa katsoa miten toista inhottaa enkä raaski syöttää. Onneksi soseiden alotuksella ei ole meillä mikään kiire. Vaan voidaan maistell sillon tällöin josko neidille kelpaisi joku maku.

En uskonut syömisen olevan aluksi näin tuskaa. Ajallaanhan varmasti Pinskukin oppii tykkäämään erilaisista mausta.
No onpahan pakkasessa valmiina pari jääpala muotillista soseita kunhan vain neidille maistuu.

Nyt me lähdetään Pinjan kanssa värikylpyyn (jee!!)
Lupaan että saatte parempaakin päivitystä. Mun vain piti vähän jakaa teidän kanssa mun soseahdistusta ja saatte kertoa miten teillä tosiaan on mennyt ja pitäiskö mun vaan pitää taukoa vai koittaa syöttää se mikä menee?

22 kommenttia:

  1. Meillä on syöty alusta asti soseita tosi hyvin. Bataatti, porkkana, kukkakaali, maissi oli ne mitä syötiin eniten. Alkuun tein jääpalamuotteihin soseet, siitä oli helppo heittää jäätyneet sosepalat mingrip pusseihin ja takas pakkaseen. Reissuun/kaupungille tms. kun lähdettiin ni oli helppo heittää eväsrasiaan sosepalat. Purkkiruokia ei tarvittu ollenkaan. Hedelmäsoseet annoin useimmiten kuitenkin purkista. Sitten kun alettiin syömää enemmän kerralla, ostin Ainun ja Aventin pieniä purkkeja ja tein niihin sosemixejä valmiiksi pakkaseen :) Adeliina on nyt reilu 1v ja teen edelleen ison satsin ruokaa ja heitän pakkaseen. Sieltä voi sitte valita aina mitä syödään, jos en kerkeä/jaksa alkaa väsäämään ruokaa. Mä kun syön aamupalankin yleensä siihen aikaan kun Adeliina syö jo lounaan :)

    Tossa Pinjan tilanteessa mä kokeilisin seuraavaks varmaa hedelmäsoseita. Jos ne maistuu hyvin ni sit voit sekottaa vaikka bataattia ja hedelmäsosetta ja vähitellen vähentää sitte hedelmäsoseen määrää jos alkaa maistumaan :) tsemppiä ja kärsivällisyyttä! :D kyllä se alkaa sujumaan kun jaksat vaan maistattaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla että teillä on aikanaan lähtenyt vähän paremmin käyntiin! :)
      Joo mä yritän kans tehdä itse ellei oikeesti joku laiskuus kausi iske, mutta toivotaan ettei!!
      Hyviä vinkkejä ainankin löytyy, pitää testata sitten isommissa määrissä, että ostaa niitä purkkeja!

      Joo mä itseasiassa eilen kävin ostaa (kaupasta) hedelmäsosetta. Katotaan jos tänään maistattaisin ihan vähän että tykkääkö, pelottaa vaan jos sitten ei ne mauttomat enää maistukkaan :D!

      Poista
  2. Voi että kun teillä nuo yöt ovat muuttuneet noin katkonaisiksi.. :/ Toivottavasti helpottaisi pian! Ootko ajatellu iltaisin lisätä korvikkeen joukkoon hieman velliä? Josko masu pysyisi täydempänä pidempään..

    Kiitos muuten maissi-vinkistä!! Tänään aamulla lämmitin Innalle pari ruokalusikallista kaupan maissisosetta ja KAIKKI meni hyvällä ruokahalulla :) Tänään kokeillaan kyllä bataattiakin uudestaan ja toivottavasti paremmalla menestyksellä. Ehkä Teidänkin kannattaisi pitää Pinskun kanssa kokonaan taukoa soseista.. Meillä pienen tauon jälkeen soseet maistuu näköjään paljon paremmin. Olen myös kuullut monen sekoittavan hieman makeaa sosetta "suolaisiin" niin maistuu paremmalta. Esim. bataattia-luumua, kukkakaalia-mangoa.. :)

    -n-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano :/ Toivotaan että muuttuisi!
      Oon mä joo sitäkin miettinyt, mutta en vaan sitten kokeillut kuitenkaan..

      Ole hyvä ;) Hyvä jos se edes kelpaa!
      Me nyt ollaan syöty aika epäsäännöllisesti, päivä välissä, kolmekin päivää välissä. katsotaan josko pitäisi pidemmänkin tauon sitten.
      Joo! Mä kävinkin vähän hedelmä sosetta lisäks jos tekis jotain miksejä tai maistattais sitä ihan pelkältään just jos löytyis hedelmistä maku joka kelpaa ja sitten voisin sekoitella :D

      Poista
  3. Ootko koittanut maidolla löysentää sosetta? Jos et, niin kannattaa se helpottaa nielemistä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aina kun otan palat pakkasesta "löysennän" ne nannilla. ei auta :D

      Poista
  4. Meillä kanssa aluksi yökkäiltiin ja vettä tuli silmistä koska soseet tuntuu suussa niin erilaisilta kuin maito eikä niinkään siksi että maistuvat pahalta. Mutta kun sitkeästi vaan maisteltiin soseita niin kyllä Se rupesi maistumaan 😃😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta. Kyse on varmaan siitä tunteesta..
      Kyllä me jaksetaan yrittää :)

      Poista
  5. Kannattaa antaa vaan vaikka vähän irvisteleekin. Aika nopeaa se tottuu uusiin makuihin ja ne irvistelyt on normi refleksejä kun työnnät suuhun uutta tavaraa :D ei ainakaan vanhempana vierasta sit eri makuja. Rohkeasti vaan enemmän antamaan! :)

    VastaaPoista
  6. Moi! Soseiden aloittaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Aluksi ei tosiaan saata mennä kuin se vajaa teelusikallinen, mutta suosittelen että jatkat vaan. Uuteen makuun tottuminen vaati monen monta maistelu kertaa ja varmasti se siitä lähtee sujumaan. Onhan se tytöstä ihmeellistä kun maitoon tottunut. Eikä tietenkään väkisin kannata syöttää, jos se nyt näyttää että ei enemmän halua niin riittää sekin että saa edes maistaa. Kyllä se siitä ajan kanssa :) Sitten yksi vinkki olisi vellit. Me alettiin antamaan jo vajaa kolmekuisena velliä iltaisin maitoon sekoitettuna. Esim. Maissi tai riisivelli ovat hyviä aloitukseen :) tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuntuu tekevän :)
      Kyllä varmasti ajan kanssa alkaa tottua. Niin sitä mäkin olen ajattellut, että kunhan vaikka vähän maistaa niin saa sen maun suuhun, vaikka ei niinkään vielä söisi. Sitten varmasti alkaa syöminenkin onnistua kun maku alkaa olemaan "tuttu".

      Joo! Vellejä oon kans miettinyt, ainut vaan kun Pinjalla on niin herkkä maha ja tuntuu tuo maitokin olevan siinä rajalla, että uskallanko antaa velliä.

      Poista
  7. Meilläkin Helmi aluksi sylki soseet ulos ja näytti inhoavan niitä mutta joka päivä kun yritettiin monta kertaa niin yks kaks huomattiin että Helmihän syö niitä ihan reippaasti jo! :) Mutta ei kyllä kannatakkaan mitään stressiä tosta soseiden antamisesta ottaa!
    Ja mikä ihmeen värikylpy? kuulostaa kivalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih hyvä niin! :)
      Joo, me mennään omaa tahtia ja kun ei tosiaan vielä ole niin kiirekkään!

      Sielä vauvat pääsee maalailee (taino sotkemaan) isolle valkoselle paperille esimerkiksi. mustikoilla, vadelmilla, mansikalla ja mangolla. Ei haittaa jos menee vaikka kädet suuhun kun kaikki on syötävää eikä vaarallisia kemikaaleja. Siinä on ideana, että vauvat ja lapset pääsee tutustumaan väreihin ja taiteilemaan vaikka koko kehollaan! :D

      Poista
  8. Sun profiili, tai tuo esittely mikä lie onkaan oli niin mielenkiintoinen, että sen luettuani jo päätin liittyä lueskelemaan juttujanne :) Tervetuloa myös kurkkimaan mun blogia, jos et sinne vielä ole eksynyt http://tiitutiiakatriina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva! :) Tervetuloa mukaan kovasti!
      Mä käyn kattomassa sunkin blogia ;)

      Poista
  9. Meillä oli alkuun kans puistatusta ja yökkimistä välillä. Jätin pariksi päiväksi pois ja sitten aloitettiin kokeilut alusta luumusoseella. Viikon verran lusikallinen luumua päivässä. Jonka jälkee peruna ja muut maut menny iha ilman irvistyksiä. :) liekkö tyttö sitten tottui nielemiseen vähän miellyttävämmällä maulla? ;) mutta jokainen tyylillään, eikai mikään niin väärin loppujen lopuksi ole. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meilläkin tuli nyt vähän taukoa kun reissatiin mummilat lävitse ja ei sielä jaksettu alkaa säätämään niiden soseiden kanssa. Me aloiteltiin uudella yrityksellä mangolla ja se ainankin uppoo :D teen varmaan seuraavaks niitä makea/suolainen yhdistelmiä.

      Poista
  10. Ei tykätty meilläkään ensin. Tai ensin vaan ihmeteltiin että mitäs tää nyt on, ja kun Dansku huomasi että soseet onkin tullu jäädäkseen niin raivo oli valtava :D
    Nykyään kaikki menee, ja söisi vaikka kuinka paljon!
    Eli alkukankeutta varmaan, kyllä se siitä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua :D! Voin uskoa!
      Onneks lähti maistumaan :)
      Kyllä mä uskon, että meillekkin sitten ehkä jossain vaiheessa kun vaan jaksetaan maistella :D

      Poista
  11. Moikka! Ikävä kuulla, että teilläkin heräillään noin usein öisin! Meillä jatkunut kans kahden tunnin välein heräily jo kolmisen kuukautta. On tosi väsyttävää välillä. En ole viel kokeillut soseita, saa nähdä mitä meidän 4 kk neuvolassa sanotaan. Tyttö on kyl kasvanut maidollakin tosi hyvin, että ehkä ne sanoo että jatka vaan maidon kanssa heräilyä :D Jaksan paremmin nyt, kun en enää edes koeta päivisin olla tehokas, tai esim pitää kodista huolta päivisin miehen ollessa töissä jos en jaksa. Siistiä ehtii sitten iltaisinkin :) Tai viikonloppuna ;) Tsemppia jaksamiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eikä teilläkin valvotaan :( Paljon tsemppiä ja jaksamisia sinne!! Toivotaan, että iän myötä oppisivat nukkumaan jossakin vaiheessa vähän pitempiä pätkiä.
      Se voi olla, että niin sanovat. sinähän imetät? jos vaa mahdollista niin varmasti kannustavat siihen 6kk täysimetykseen, Mikä on kyllä hyvä asia jos vain jaksaa heräillä :)
      Se on totta! Musta vaan tuntuu että oon entistä väsyneempi jos ei oikein saa mitään aikaseksi :D

      Poista

Kiitos kommentistasi :)