Sivut

12. joulukuuta 2013

Neuvola 32+4

Eilen oli taas neuvola ja mulla vaihtu (yllätys..) jo neljättä kertaa neuvola täti. Välillä on tosi inhottavaa alkaa ihan alusta uuden terkkarin kanssa ja kertoa alusta asti kaikki jutut ja tutustua uudestaan..
Stressasin sinne menoa ja mietin, että millainenhan tätikkä saadaan nyt? onkohan se mukava?

No pelot oli onneksi turhia. Saatiin tosi mukava neukku täti, nuori sellainen. Itselle henkilökohtaisesti on helpompi puhua nuoren ihmisen kanssa, joka osaa nähdä asiat enemmän näin nuoren näkökulmasta.
Tykkäsin kyllä ja tultiin hyvin toimeen, juttua riitti. Puoltoista tuntia saatiin eilen menemään höpistäessä :)

Kaikki oli kunnossa ja pikku neiti on löytänyt onneksi ehkäpä jo pysyvän asentonsa. Hän on nimittäin oleillut jo parisen viikkoa pää alaspäin ja tuolla vatsan vasemmalla puolella. Niinhän oli nyttenkin. Heti hiljentyi taas pienet jumppa karkelot mahassa kun joku muu tuli koskettelmaan.
Neukku täti kysyikin, että onko nuppu aina näin rauhallinen? Tokaisin vain hänelle, että voi kunpa olisikin :D Se on vaan vieraskorea, muuten on oikein mukava potkia mamia vähän (ja vähän enemmänkin) mm. kylkiluihin ja virtsarakkoon ja muutenkin kipeästi johonkin mihin välttämättä EI tarvitsisi potkia.
Sykkeet oli kunnossa ja terkkarikin arveli, että hereillä se varmasti on. Sanoinkin hänelle, että koko ajan se tuossa potki kun me juteltiin, mutta samantien tähän päästyäni hää rauhottui kummasti.
Ja arvatkaa vain, heti kun kävelin takas istumaan paikalleni niin se liikkuminen alkoi, hupsu tyttö :D!

Painoa on tullut taas ihan kamalan paljon!! Terkkari vaan naureskelee, että hyvä vaan kun saat vähän lihaa luitten ympärille.. joojoo vähän olisin voinut ottaakkin mutta nyt ollaan kerätty lähtöpainosta jo 22,8 kg! iiik!
Mihinhän lukemiin me oikein päädytään, tässä kun on tuo joulukin (köhköh....) niin mukavasti edessä ja olis sitä suklaata ja kinkkua.. voi itku.
Mulla onkin seuraava neuvola 30.12 ja naureskelin, että saattaa ne kilomäärät olla sitten joulun jälkeen kohdillaan.. pelottaa jo ajatuskin..

Viimeks alotin raudan syönnin kun hemppari oli laskenut jo 110. Mittauksesta on nyt kolmisen viikkoa ja olen syönyt rautaa jokatoinen päivä (tai ainankin melkein, muisti kun on mikä on..) mitä aluksi ajateltiin sopivaksi määräksi, hemppari oli kuitenkin noussut vain 111. No pääasia, että se ei ainankaan ole tippunut enempää alas, mutta saisi se hieman alkaa nousta, nyt vasta ensimmäistä kertaa alkaa olo olla hieman väsynyt ja jaksamaton. Aloitan siis syömään rautaa päivittäin ja katsotaan onko siitä mitään apua.

Puhuttiin myös mun pelosta synnyttää, sairaalakammosta ja muustakin synnytykseen liittyvästä. Terkka kyseli oonko miten lukenut netistä synnytyksestä tai muuten perehtynyt aiheeseen..
No enpä ole joo oikeastaan. Ihan vaan hiukan olen jotain lukenut ja selvitellyt, en edelleenkään uskalla oikein ajatella asiaa...
Meillä täällä on viikon 36+ jälkeen mahdollisuus mennä sairaalalle ns. synnytysvalmennukseen, jossa käydään synnytykseen liittyviä asioita läpi. Terkka suositteli, että mene vain jo aikaisemmin siellä käymään ja tutustumaan asiaan, että katsotaan miten tämä vaikuttaa pelkoon. Auttaisiko se vai pahentuisiko paniikkini.
Jos asia pahentuu, mulla olis vielä mahdollisuus päästä pelkopolille ennen h-hetkeä.. Tiedä sitten onko siitä apua. Mua karmii jo pelkkä pelkopoli sana.. hrr..

Ainut hieman ikävä asia oli mun verenpaineet, tai jos tarkkoja ollaan niin ala paineet. Ne oli hieman korkealla. Onneksi yläpaineet oli kuitenkin hyvissä lukemissa ja alapaineetkaan ei ollut huomattavasti korkealla, joten asiasta ei vielä tarvinnut sen ihmeemmin huolestua. Mitattiin paineet vielä pariin kertaan, mutta ei siihen mitään muutosta tullut.
Kyselin mistä asia voi johtua ja pieniin alapaineen heittoihin vai vaikuttaa mm. huonosti nukuttu yö, liikaa kahvin juonti, stressi, kiire päivä..
Asian siis jätettiin siihen. Jos ensi käynnillä paineet (tai alapaine) on vielä korkea, asiaa aletaan tutkia enemmän ja sitä pitää alkaa kotimittailla.

VK 32+4 NEUVOLA

Raskausviikko: 32+4
Paino: 63,8
Painonmuutos/vk: +1,2kg/vk
Turvotus: +/-
Paineet: 119/82 ja 119/87
Pissa: puhdas
Hemppari: 111
Sf mitta: 28 cm
Tarjonta: rt
Syke: +145
Liikkeet: ++ (vaikka terkka ei niitä tällä kertaa päässyt tuntemaan)

ÄLLÖVAROITUS!! Lue omalla vastuullasi

Mun on pakko tähän loppuun kirjottaa teille mun pienestä huolestumisen merkistä. Ja tosiaan mukana ällövaroitus, tekstissä on raskausajan ällötyksistä juttua!!
Mulla oli viikonloppuna kolmena päivänä (la, su ja ma) vähän sykkeet korkealla. Jokapäivä huomasin, että ei hitto!! iik!! mitä musta tulee?!?! Limaa??!
Kyllä, meillä irtosi kolme limaklönttiä viikonlopun aikana, aika isoja möykkyjä. Mun ensi paniikki oli, että eikai tää vaan ole limatulppa eikai?!?!?

(Eli raskauden aikana kohdun kaulassa on sellainen "limakerros" jonka tarkotuksen on suojata vauvaa ja kohtua, esim. bakteereilta, tulehduksilta tms. Yleensä synnytyksen lähestyessä(kohdun kaula kypsyy) Limatulppa alkaa irrota itsekseen ja poistuu emättimen kautta yhtenä möykkynä tai vähitellen. Neste on kirkasta tai hieman verensekaista. Irtoamista ei välttämättä huomaa ollenkaan. Limatulpan irtoamisesta ei voi päätellä aikaa synnytykseen eikä se pelkästään ole syy hakeutua päivystykseen) 
Pieni tietoisku mikä siis on limatulppa jos joku ei ole aivan varma. Lueskelin netistä tietoa, ja sielä siis sanottiin, että pelkästään limatulpan irtoaminen ei tarkoita synnytystä (huh okei, sain jo vähän henkeä) Sielä myös sanottiin, että voi irrota varhaisessakin vaiheessa, ei ole vaarallista ja ei tarvitse hakeutua näytille jos muita oireita ei ole. 
No onneksi näin! Mä kerkesin jo säikähtää aika huolella, että eikai nyt vaan!?!? Viikkojakin niin vähän kasassa ja paniikkihan siinä iski. Onneksi kaikki tuo info rauhoitti mieltäni ja muita oireita ei tosiaan tullut niin en asiasta sen kummemin huolestunut, vaikka mieltähän se painoi edelleen. 
Maanantaina alkoi sitten supistuksilla (ei kipeitä, vain inhottavaa kiristelyä) Ja tuntui, että niitä tuli yllättävän usein, katselin aina sitten ohimennen kelloa ja supistuksia tuli n. 10minuutin välein melkein parin tunnin ajan. Sitten ne loppuivat. Nekään ei ollut kipeitä, joten mitään syytä huoleen ei ollut.
Juttelin sitten eilen neuvolassa tästä ja neuvola tätikin sanoi, että kyllä se limatulppa voi irrota hyvin varhain ja ei ole mikään varma merkki synnytyksestä. Että rauhallisin mielin vain. Kysyin myös supistuksista ja hän oli myös sitä mieltä. että jos supistukset ovat kivuttomia ei ole mitään hätää ja näyttäytymäänkään ei tarvitse mennä sen takia. Hän kuitenkin kehotti ottamaan rauhallisesti ja tarkkailemaan omaa oloa ja tilannetta. Jos supistuksia(kivuttomiakin) alkaa tulla useimmin ja tasaisin välein niin varataan neuvola lääkärille aika ja tarkistellaan, ettei alakerrassa ole käynyt mitään.
Sain luvan matkustaa joulun aikana kotiin, kunhan vältän suuria ponnisteluja!

Sen jälkeen ei ole ollut yhtään säännöllistä supistusta eikä muutakaan oireitta. Saisihan tuo nuppu vielä muutaman viikon kölliä ihan rauhassa tuolla yksiössään :)

11 kommenttia:

  1. Mulla on myös hirvee synnytys/sairaalapelko. Oon stressannut tulevia synnytyksiä ihan hirveesti jo pienest pitäen, ja pättänyt aikaa sitten että kun saan lapsia niin en ikinä niitä tule synnyttää, vaan haluan sektion. Pari kertaa sain käydä pelkopolilla taistelemassa, mutta tahtoni sain läpi. Toisille sitten sektio taas on ihan nounou eikä tule kuuloonkaan. Mutta kannattaa kuitenkin käydä siellä pelkopolilla, ne osaa tosi hyvin tsempata ja rauhotella ja kertoo faktoja jne... ja pääset sitä kautta tutustuu synnytyssaliinki jos tuntuu että se auttaa :)
    Oon jonkun aikaa lukenu sun blogia, nyt vasta kommentoin! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei.. Tuo on tosi inhottava pelko jos sitä käy miettimään ei osaa sitten nauttia enää raskaudesta..(vaikka ei tää aina kyllä kovin nautittavaa olekkaan :D)
      Onneksi oot saanu piettyä pään ja auttanut :)
      Ehkä munki kantsis käydä kurkkaa se joku kerta jos se vaikka vähän helpottais, tuskin se tästä sen kummemmin enää pahentuukaan.

      Kiva kun kommentoit nyt :) Meinasinki kysyä ootko millä viikolla raskaana, mut tajusinki käydä selailemassa sun profiilia läpi ja löysinkin sun blogisi :)!
      Pitää ottaa joku päivä ihan ajan kanssa lueskella läpite :>

      Poista
  2. Hei! Haastoin sinut, http://haaveenamasuasukki.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
  3. Toi pelkopolihomma, jotenkin mä ajattelen sen niin että ei siellä puhumalla kukaan saa sitä pelkoa pois. Se on niin uus ja tuntematon asia mistä tietää ainoastaan sen että se tekee toooooosi kipeetä ja ei itse voi hallita kroppaansa, ei ne pysty sitä tuskaa ja kipua poistaan vaikka mitä sanois. :(
    No, ehkä tästä selvitään. Tsemppiä sulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä pointti tuokin!
      Mulla on mukana tosiaan vielä enemmän varmaan se sairaalakammo, joten itse olen ajatellut jos se edes vähän auttaisi kun pääsisi näkemään sitä sairaalaa ja kaikki ei olisi niin uutta...
      Pelottaahan se silti. Kyllä me selvitään <3!
      Isot tsempit sinne sulle myös <3!

      Poista
    2. Niin, toi sairaalajuttu. Mulla myös, kun olen viimeksi ollut sairaalassa esim yötä kun olen syntynyt! Apuaaa!
      Kun kävimme tutustumassa sairaalaan olin kuulemma ihan valkoinen kun haamu. Mut sitten kun kaikki tää on ohi ollaan niiiin ylpeitä! Onneks sentään meidän vavvit ei osaa pelätä mitään :D <3

      Poista
    3. sama täällä mä en oo ikinä oman syntymäni jälkeen ollut sairaalassa! sit on vaan alitajuntaan jääny, että sinne mennään kun kaikki on huonosti ja se on karmiva paikka ja plaaplaa.. on tää oma mieli ihan tyhmä :D!

      No sitten saadaan ollakkin tosi ylpeitä ;)! onneksi ei <3

      Poista
  4. Mulla on todella kamala sairaalakammo, synnytystäkään ei kykene pelkäämään kun pelkää sitä sairaalaa:) Olen ollut vain pari kertaa elämäni aikana sairaalassa ja ekalla kerralla tuo iski, itkin ihan hysteerisenä ja huusin vain kotiin sieltä. rauhottavia vain tyrkkäsivät. toisella kerralla sai rauhottavia helpommin. Mulla ei ole mitään hätää jos tiedän, että pääsen sieltä pois.. Olen jopa ollut kaverini synnytyksessä mukana ja ei yhtään kammoksuttanut kun enhän minä siellä ollut.

    Neuvolasta mulle sanottiin, että pelkopolilla on syytä käydä sen vuoksi että saa papereihin merkinnän sairaalakammosta. Tuolloin ottavat sen ilmeisesti enemmän tosissaan, kun jokainen sairaalakammoinen tietää sen ettei sitä tahdo ihmiset uskoa. Jopa lääkärit saattaa naureskella, että mitä pelättävää täällä muka on.. Tiedä sitten otetaanko yhtään se enemän tosissaan. Katsoin sen erilaisten äitien sairaalakammojakson ja se vain pahensi.. Lopputulos siinäkin, ettei kammoa voitu auttaa ja kaiken lisäksi ei synnytyskään mennyt ongelmitta. Tuosta kun huomautin pelkopolilla niin kielsi vain katsomasta tai lukemasta mitään synnytykseen liittyvää. Ratkaisuksi ehdotti vierailua synnärillä, kun se ei tällä ainakaan kuulu valmennukseen sun muuhun. Yritin sanoa, että ei se mitään siihen pelkoon auta kun tiedän pääseväni sieltä pois. Kun sain pelkopolin sanelun käynnin jälkeen postissa niin raivostutti aivan suunnattomasti, sitä lukiessa tajusin että ei me kyllä oltu yhtään samalla aaltopituudella sen kätilön kanssa. Sain toisen ajan ens vuoden puolelle, kuulemma pitää synnytyksestä mennä keskustelemään. Eli sen mielestä sairaalakammoasia oli loppuunkäsitelty. Aivan turha käynti mutta toivon mukaan tieto on nyt siellä papereissa edes.

    päivi 30+2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta! Mäkään en tiedä pelkäänkö mä sitä itse synnytystä vai pelkäänkö mä nimenomaan sitä itse sairaalaa, mä pelkään myös ihan sairaan paljon oksentamista ja pahaa oloa ja sekin jotenkin vainoaa, että kun tiedän sen paha olon kuitenkin iskevän..

      Nää asiat on niin kamalan monimutkasia.
      Mä en oo ollu sairaalassa ikinä ja vain pari kertaa käynyt jotain katsomassa, mulla tosin jo sillon tulee hieman karmiva olo tai sellanen ahdistava.. tosi vaikea kuvailla..
      Voi sua..:/ Varmaan tosi inhottava että oot sielä käynyt, mutta kätilökään ei ns. kuunnellut tai että käynnistä ei sulle ollut apua..
      Ehkä minäkin sielä voisin käydä vaikka tuon merkinnän takia, jos se sitten huomattaisi paremmin synnytyksen aikaan!

      Ihan hirveen paljon sulle tsemppiä ja voimia loppuraskauteen ja varsinkin siihen synnytykseen! Toivotaan että ensi vuoden puolella saat "fiksumman" käynti kerran sinne!!

      Poista
  5. Ihan sama muuten mulla tuokin! mäkin pelkään oksentamista. Jännitän sitä aina niin kauan, että se tulee niin kovalla paineella että pari kertaa oon pyörtyny sen takia.. Nykysin pelkään oksentaa etten vaan pyörry ja pinnaan sitä niin kauan että sitten se pyörtyminen on sen takia aina vaarana.. typerää:D
    Järjellä ajatellen en usko, että siinä synnytystilassa tulee kammot mieleen. Kyllä ne silti mietityttää nyt, kauhistuttaa se ajatus sinne joutumisesta. Suosittelen kyllä sitä pelkopolikäyntiä ihan sen takia, että saa siitä maininnan sinne. Ainakin täällä sanottiin heti ettei sitä muuten oteta tosissaan. Se pelkopolikätilö sanoi myös siellä käydessä olevansa käytettävissä sairaalassaoloaikana koska vain.
    -Päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo!! Just noin täälläkin. Mä en kyllä muista kun hmm ehkä kolme oksennuskertaa koko elämäni aikana. Oon raskausajanki (varsinki alun) säilynyt oksentamatta. Ehkä se siksi on niin pelottava kun on "uusi" juttu.. mutta mulla on kans aina se paniikkikohtaus.. jopa jos tulee sellainen paha oksettava olo..

      se todennäköisesti menee niin ettei muista pelätä synnytyshetkellä. Toivotaan.

      Mun täytyy käydäkkin heti kun pääsen niin ne valmennukset ja hakea sinne polille :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)