Sivut

22. maaliskuuta 2014

Neuvolalääkäri + mamin jälkitarkastus

Meillä oli tosiaan eilen perjantaina neidin neuvolalääkäri ja mun jälkitarkastus sitten samalla. Yleensä tuo neuvolalääkäri käynti taitaa olla kahdenkuukauden tienoilla, mutta meillä se nyt oli hieman aikaseimmin (n. puoltoista kuukautta) koska täälä päin suomeakin vissiin podetaan lääkäripulaa ja silloin kun sellainen on talossa niin sinne mennään..

Meidän aika lääkärille oli 13.25  ja kello 13.00 piti olla jo neuvolassa, jotta neukkutäti kerkee katsomaan perus mittaukset niin äidiltä kuin vauvalta.
Aika oli kyllä kaikinpuolin tosihuono. Neiti on tottunut nukkumaan ensimmäiset päivä unet liukuvasti kello 9-13.00 välillä. Tänään neiti heräsi päiväuniltaan jo kello 11.00 Syötiin ja vaihdettiin vaippaa ja laitoin hänet istuskelemaan sitteriin, jotta saan itsekkin syötyä ja laitettua vaatetta päälle ennen lähtöä. Neiti oli juuri nukahtamassa sitteriin uusille unille kun jouduin hänet herättelemään lähtöä varten. Mentiin neuvolaan typyn kanssa kaksin vaunuilla, matka on ihan tosi lyhyt, menee kävelleen ehkä viisi tai kymmenen minuuttia. Tyttö oli ihan kamalan väsynyt ja hänelle meinasi tulla kiukku kun herättelin, puin ja pakkasin matkaan. Vaunuihin hän nukahti heti kun lähdettiin kävelemään. Ja sitten taas neuvolassa jouduttiin hänet herättelemään sieltä ylös, voi kauhistus sitä yliväsymystä ja kiukkua sitten sielä mikä tuli... Onneksi tajusin lämmittää maitoa pulloon mukaan, niin sain hänet sillä aika äkkiä rauhallisemmaksi. Meillä meni neuvola käynnillä aikaa vielä kaksi tuntia! Tyttö torkkui kyllä loppuajasta jo vaunukopassaan, voi pientä. Hän nukahti samantien kun lähdettiin neuvolasta taas rattailla ja nukkuikin tämän jälkeen neljän tunnin unet!
Neuvolaan lähdössä!
Meillä ei ollutkaan tälläkertaa meidän "omaa" neuvolatätiä. Vaan ihan joku uusi tuttavuus. Ja voi että hän oli mukava!! Kunpa hän olisi meidän oma neuvola täti!! Hän halusi pitää neitiä sylissä ja ihasteli ja höpötteli tämän kanssa, tyttökin tykkäsi kamalasti ja antoi pari hymyäkin. Hänen kanssaan oli myös kiva jutella ja kyselin paljon kaikista asioista ja hän vastaili todella laajasti ja kertoi paljon hyviä vinkkejä!

Me aloiteltiin tytön mittauksilla, painoa, pituutta ja päänympärystä! Ja voi että kun toinen on taas kasvanut ihan hurjan paljon!!

Neuvola mitat 21.3.2014 (suluissa edelliset 5.3.2014)
Paino: 4840g (4270g)
Pituus: 55cm (52,4cm)
Päänymp: 38,3 cm (35,5cm)

Neiti sai myös suunkautta annettavan rota rokotuksen, joka suojaa mailman kurjimmalta oksenteluripuli taudilta, toivotaan että meidän perhe säästyisi siltä. Nyt tuntuu olevan vielä ihan hurjasti liikkeellä..
Kerroin myös siitä kun neiti ähisee ihan kamalasti mahaa ja pierutkin saattaa tulla itkun kanssa ulos, maha valvottaa ja sitä itkeskellään nykyisin aika paljon. Neuvola täti suositteli vyöhyketerapiaa (tätä on mulle pari muutakin tuttua jo suositellut!) se maksaa 30-40e kerta ja siinä tarvitsee käydä n.2-5 kertaa. Täälä Jyväskylässä on kuulema yksi todella hyvä tekijä muuramessa ja yksi joka tekisi myös kotikäyntejä. Mietin, että pitäisiköhän meidän kokeilla tuota. Aika hintavaahan se toisaalta on varsinkin jos ei ole apua, mutta jos sillä saisi pienen mahavaivat helpottamaan niin sitten maksaisin summan ihan mutisematta. On vaan niin kamalaa katsoa kun toiseen sattuu..
Onko täälä blogin puolella kellään kokemusta vyöhyke terapiasta?

Juteltiin vielä paljon hänen kanssaan, välillä ihan ohi aiheidenkin. Oli mukava saada keskustella ja kysellä asioista. Neitikin rauhoittui tosiaan noiden mittausten ja rotarokotteen jälkeen kun annoin hänelle sitä maitoa.
Neukku täti mittasi vielä munkin verenpaineet ja ihanaa kun ne on palanneet takaisin normaali lukemiin, eikä kerrankin tarvinnut jännittää sitä mittausta ja hempparikin oli jopa parempi kuin ennen raskautta, eli mun vointikin oli tosi hyvä! Juteltiin vielä kuinka olen topunut synnytyksestä ja millaset fiilikset mulla on tähän äitiyteen, käytiin myös läpi jo tässä vaiheessa vähän läpi tuota ehkäisy asiaakin. Meillä meni tosiaan tuossa neuvolan puolella jo tunti ja kahdelta lääkäri tulikin jo kyselemään joko oltais valmiita tulemaan sinne!

















Lääkäri oli taas mun mielestä niin peruslääkäri kun voi olla.. Vastaukset kysymyksiin oli lähinnä vaan juuta ja jaata ja hän hoiti puhelimella jonkun toisen potilaan asioita samalla..
Mun teki mieli hänelle melkein sanoa, että HALOO sulla ois tässä nyt potilas jolla olis asiaa ja kyseltävää!!
Me aloitettiin taas tuosta tytöstä, lääkäri tarkasti hänet ja kaikki oli oikein mainiosti! Korttiin tuli tekstiksi
"Kasvu ok. Morot, Askellus, päätä jo hieman kannattelee, punah.(?) +/+. Sydän, keuhkot, vatsa ok. Pem.p +/+. Lonkat paikoillaan. Aukile ja saumat ok. Iho siisti."
Mitähän tuo punah tarkoittaa jos edes tulkitsin hänen käsialaansa oikein? Tai mikä tuo pem.p on?
Enpä tosiaan älynnyt häneltäkään sitten kysyä kun korttiin vilkaisin vasta kotona. Kaikki oli kuitenkin ok, niin ei mitään hätää. 
Kun hän oli tarkastanut neidin ja kävin tälle vaihtamaan vaippaa ja pukemaan niin lääkäri vaan huikkasi ohimennen, mites ehkäisy, minkä haluat?
Kerroin hänelle, että ennen söin pillereitä ja niitä en enää haluaisi,kerroin, että kierrukasta puhuin neukkulan kanssa ja jotenkin mua karmii se ja sitä rengasta olen miettinyt, mutta että mikä olisikaan hyvä ja mulle sopiva?
Tässä vaiheessa lääkäri taas soitteli jonkun muun potilaan asioita ja mua suoraan sanottuna otti päähän!! Puin tytön ja laitoin hänet pötköttelemään vaunukoppaan, koska neiti oli ihan todella väsynyt. Sinne se hyvin rauhottuikin.
Puhelun loputtua lääkäri vaan totesi, että käy vaan tohon pöydälle niin tarkastan sitten sinutkin. Ei kommentoinut mitenkään mun äskeisiä ehkäisy pohdintoja, mutta ajattelin, että ehkä puhutaan niistä myöhemmin. Kyselin siinä samalla mites sen liikunnan puoli, en saanut siihenkään mitään vastausta.. "pitää palautua rauhassa"
Äidilläkin oli kaikki hyvin ja kaikki palautunut hienosti niinkuin pitääkin! Lääkäri oli jotenkin todella poissaoleva ja muutenkin mun mielestä jopa vähän tympeä.. En älynnyt oikein kysellä häneltä mitään mitä mulla aikasemmin oli mielessä. Mun tarkastuksen jälkeen lääkäri tokas vaan, että sulla on kaikk ihan ok ja tässä olis tää sun nuvaring resepti! No ahaa! Ei siinä siis mitään, olen ihan tyytyväinen tuohon rengas ratkaisuun, koska sen ehkä eniten halusin. Mua vaan ihmetyttää suuresti miten lääkäri ei yhtään kommentoinut mun pohdintaa kun koitin kysellä, mikä mulle sitten olis se paras vaihtoehto!?!?  Sen verran hän mulle sanoi, että joo ei se kierrukka ole hyvä, koska sen saisi asentaa vasta niin myöhään, kun kuulema tuo sektiokin pidentää sen asennusta.
Sitten hän vain tyrkkäsi neuvolakortit mun käteen ja sanoi, että onko enää kysyttävää?
Ööö. mulla oli mielessä vaikka sun mitä mutta kaikki ihan unohtu.. Onneksi sentään älysin kysyä millon sen renkaan käytön saa aloittaa! siihenkin hän vain totesi, että vaikka heti. Okei no eihän siinä.



















Lähdin sieltä vastaanotolta vähän pöllämystyneenä. Ihan kuin hänellä olisi ollut kiire ja ei aikaa ja malttia paneutua kunnolla potilaisiinsa. Vähän mua kyllä ärsytti vieläkin tuollainen käynti..
Siinä eteisessä kun aloin kaivamaan meidän vaatteita törmäsin vielä siihen mukavaan neuvolantätiin ja jäätiin juttelemaan siihen vielä puoleksi tunniksi. Kyselin sitten tältä neuvolan tädiltä mites sen liikunnan laita ja saanko ja aloittaa tekemään muutakin kuin vaunukävelyä kun en lääkäriltä saanut oikein mitään kunnon ohjetta. Hän toikin mulle sitten pinon esitteitä, miten alkaa harjoittamaan lantionpohjaa ja syviä vatsalihaksia, lisäksi kevyitä käsi ja jalka treenejä. Salillakin saa kuulema käydä kunhan jättää keskivartalon vielä huilimaan hetkeksi, hän sanoi, että tosi hyvä idea ja siitä personal traieneristakin oli puhetta! :) Kertoi myös muita hyviä jokapäiväsiä vinkkejä miten aloittaa liikunta uudelleen.
Kello oli tosiaan kolme kun sieltä päästiin lähtemään. aika vierähti ihan siivillä kun oli niin paljon juteltavaa. Pää pointti tosiaan oli se, että molemmat tytöt täällä on hyvässä kunnossa!
Seuraava käynti meneekin vasta 3kk neuvolaan, aikaakaan en vielä saanut, vaan se soitellaan sitten perästäpäin. Pino papereita me kyllä saatiin taas kotia täytettäväksi seuraavaa kertaa varten.. Sitten tuleekin niitä rokotteita voi iik sentään :/ Äitiä pelottaa jo valmiiksi..





































Hoih! Kello onkin jo noin paljon, tää mamikin taitaa painua nukkumaan että jaksaa taas huomenna! :)
ps. Mulla onkin nyt aika kiva viikottainen liikunta ohjelma, otetaan se käyttöön heti maanantaista, katsotaan josko se alkaisi tepsiä ;)
Haluatteko kuulla siitä lisää?


8 kommenttia:

  1. Punah = punaheijaste tarkoittaa kun lääkäri tarkistaa vauvan silmät, sillä selvitetään synnynnäisiä silmäsairauksia. Eli teidän tytöllä molemmista saatiin normaali vastaus. Ja pem.p on luultavasti fem.p eli reisivaltimon pulssi, joka teidän tytöllä on tuntunut molemmin puolin :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin muka kommentin mut ei se vissii lähettynyt :D niin minä haluun kuulla liikunta jutuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tää ainanki tuli perille! ;) voin niistä joo joku päivä tehdä postauksen! :)

      Poista
  3. Moi! Oon seurannut sun blogia jo pidemmän aikaan :) Itselläni kanssa on blogi joka käsittelee lähinnä arkea ja arjen kuulumisia, ja ennen kaikkea tätä raskautta. Kysyisinkin sinulta, olisitko kiinnostunut lukemaan? Jos olisit niin kommentoitko tähän vaikka s-postisi niin voin lisätä sinut lukijaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiihan se! Ois ihan hauska kurkata sun blogiin :)
      hannnakarolina@gmail.com sieltä voi lisätä!

      Poista
    2. Janniina, mäkin olisin kiinnostunu jos vaan pääsee lukijaksi! :) janinamarianne@gmail.com

      Poista

Kiitos kommentistasi :)