Sivut

24. huhtikuuta 2014

Pieni kipeä

Meidän pieni sairastaa...

Neidillä on mun  vanha pehmolelu, jonka sain mummiltani 3 vuotiaana. Koira kulki mun mukana varmaan 12 vuotiaaksi asti! :D Nyt se on vihdoin lahjoitettu eteenpäin Pinjalle, katsotaan tuleeko siitä yhtä tärkeä hänelle.

Ensimmäinen räkätauti rantautui meille, tätä oltiinkin odotettu pelätty milloin se tulee.
Launtaina aloin jo kuuntelemaan, että Pinja yskäisi välillä, oli tosi levoton ja räkäisen oloinen. Ajattelin ensiksi, että pitkä päivä kaupungilla oli saanut hänet vähän kiukkuiseksi ja levottomaksi.
No sunnuntaina sama jatkui, enkä meinannut saada kokpäivänä neitiä nukkumaan ollenkaan. Tyttö oli kyllä aivan yliväsynyt, mutta aina kun hän sai unen päästä kiinni tuli yskänkohtaus hänet herättämään.
Kävi sääliksi ihan älyttömästi, ja meinas tulla ihan tippa linssiin kun huomasi miten toista häiritsi tuollainen inhottava flunssa.
Laitoin keittosuola tippoja Pinjan nenään ja monen tunnin yrityksen jälkeen vihdoin nukkumaan. Yö oli tosi levoton, ja neiti rohisi ja yski pitkin yötä. En uskaltanut paljon nukkua, vaan havahduin pienimmästäkin tuhaisusta pikkuisen viereen katsomaan onko kaikki hyvin.
Mietittiin maanantaina soitettaisiinko päivystykseen, mutta kuumetta ei ollut yhtään, joten ajateltiin, että odotellaan nyt huomiseen kunhan neuvolat aukeavat, neiti söi vähän huonosti kokopäivän, yski ja köhisi.
Mikään ei oikeasti ole kauheampaa katsottavaa kun pienilapsi räkätaudissa, kun toista ei voi oikein auttaa ja huomaa kuinka pientä inhottaa olo.

Käytettiin Pinjan helpotukseksi suolaliuostippoja ja nenä friidaa jolla saakiin tosi hyvin imettyä räkää pois. Itku oli kamala kun räkä lähti liikkeelle, mutta helpotti heti kun kaikki ylimääräinen saatiin ulos, kuitenkin suurimpana kiusana oli yskä, sen mukana tuli melkein aina itku.. Liekkö sitten kipeä kurkku vai onko yskiminen vain niin rankkaa.. Muu ei auta kun lohdutella toista minkä kykenee.

Tiistaina neidin ruokahalu oli jo laantunut tosi paljon, millimäärät oli jo ihan kamalan pieniä, vain muutama imu monen tunnin välein, kuumetta ei ollut edelleenkään yhtään, mutta yskä vaivasi ja räkää tuli. Hengityskin oli käynyt rohinan tilalta vinkumaan. Soitin heti neuvolaan kun heidän puhelin tuntisa alkoi, en saanut sieltä mitään uutta tietoa enkä apua tilanteeseen, joten isimies sanoi, että  nyt soitetaan päivystykseen.
Saatiinkin lääkärille aika heti tunnin kuluttua!


Meillä oli mukava nais lääkäri, joka aluksi vähän jutteli ja höpsötteli tytön kanssa, eikä heti vain rynnännyt kimppuun, hän kuunteli Pinjan keuhkot ja katsoi korvat. Tyttö ei ollut moksiskaan vaan hymyily lääkäri tädille.
Lääkärikin sanoi, että hengityksen vinkuminen kuuluu ihan tosi selvästi ja voi olla, että räkä on painunut keuhkoihin. Hän oli myös huolissaan vähäisestä syömisestä, Pinja ei myöskään hengittänyt kunnolla keuhkoilla vaan varahengitys elimellä (?)
Siksi jouduttiinkin odottelemaan vielä toiselle lääkärille pääsyä, joka antaa Pinjalle maskista lisähappea, keittosuola liuosta höyrynä sekä venttoliiniä, jotta saataisiin keuhkot aukeamaan ja tyttö hengittämään taas kunnolla.
Mua vähän alkoi jännittämään.

Lääkäri yritti ensimmäisenä mitata Pinjan sormesta happiarvoja, mutta neidin sormen ovat vielä niin pikkuruiset, ettei sieltä pystynyt mittaamaan mitään.

Seuraavaksi sitten hengittelääm maskiin. Aluksi meinas tulla vähän itku ja silmätkin kävi vuotamaan höyrystä, ajan kanssa tyttö vähän rauhoittui ja lopussa ja vähän hymyilytti, en tiedä sitten alkoiko se jo helpottamaan.
Kun happimaskin höyry oli hengitelty loppuun lääkäri kuunteli vielä uudelleen tytön keuhkot, vinkuminen ainankin oli laantunut tosi hyvin.
Yleensä tämän jälkeen sairaalalle jäädään tarkkailuun ja kuunnellaan keuhkoja tietyn väliajoin, meidät kuitenkin laskettiin kotiin, sillä asutaan ihan lähellä.
Saatiin ohjeistukseksi, että erittäin pienestä vain takaisin saa ja pitääkin tulla!

Pinja oli koko lääkärikäynnin ajan tosi rauhallinen ja kiltisti, eikä hermostunut yhtään vaikka tehtiin ties mitä, saatiin olla ylpeitä pienestä prinsessasta.
Aulassa odotellessa moni (niin lääkäri kuin asiakas) kävi ihmettelemässä pientä tyttöstä, eräs nainen tuli sanomaan, että tytöstä tulee vielä pianisti, kun hänellä on niin hurjan pitkät sormet!

Lääkärissä käytiin siis Tiistaina, ja nyt on torstai, hengityksen vinkuminen on loppunut nyt kokonaan, välillä rohisee, mutta kun friidalla imee rään pois, sekin helpottaa, yskä jatkuu edelleen aika hurjana, ja kuumetta ei ole noussut edelleenkään ja maitoakin menee jo hieman paremmin.
Kipeä Pinja on edelleen, mutta ei enää niin pahasti.
Toivotaan että suunta tästä on ylöspäin, eikä uutta lääkäri reissua enää tarvittaisi.

Äidin kulta <3

16 kommenttia:

  1. Ihana juttu et teiltä löytyy sun vanha lelu tytölle, siinä tulee olemaan Pinjalle paljon tunne arvoa :)
    Äh noi lasten sairastamiset on aina inhottavia kun ei ite pysty auttaa toista niin paljon kuin haluaisi eikä se pieni ymmärrä sitä miksi nyt tuntuu inhottavalta ja miksi ei saa happea :( paranemisia pikkuiselle ♡
    Sillon kun helmi on ollut räkätaudissa niin me ollaan nostettu pinnasängyn pääty ylös päin, kiedottu kostea rätti pinnoihin (se kosteuttaa huoneilmaa kun huone ilma on tosi kuiva hengittää varsinkin yskässä) ja höyry hengitys on tosi hyvä kikka saada röörit auki! Eli suihku ja kraana valumaan täysillä tuli kuumaa vettä ja hetken päästä kun se kylppäri in höyrystynyt niin meet istyskelemaan Pinjan kanssa sinne kylppäriin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että on ja Pinjakin sitä haluaa kanniskella mukana :)!

      Älä muuta sano,, niin kovin ikävää..:// Kiitos <3
      Joo!! nuo samat ollaa koklattu kans meillä! Eilenkin saunan jälkeen mentiin kosteaan kylppäriin ja joo pinnasänkyäkin on korotettu, ainut mitä ei olla tajuttu kokeilla on tuo kostea rätti! Mutta pistetään sekin kokeiluun, kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Niin ja ei ollut tarkotus tuputtaa neuvoja mut aattelin et jos tos olis jotain mitä ette oo kokeillu vielä nii jos auttais :)
    (Ite tiedän kokemuksesta kuinka ärsyttävää joskus on se kun tuputetaan sitä omaa "kaikki tietämystään" vaikkei edes pyydä apua...."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eii en ottanut pahalla! :) toivottavasti mun kommentti ei kuulostanu äkäseltä :D

      Poista
  3. Voi Pinjaa! Niin reppanan näköinen tuo happimaski naamalla :/. Meilläkin oli ensimmäinen räkätauti jo silloin olikohan 6 viikon iässä, se oli KAMALAA! Pelotti että saako pieni happea ollenkaan.. Mitetiskelin yöllä kun en saanut unta(?) :D, että onko Pinjan mahavaivat helpottaneet peptin aloituksen jälkeen? :)

    -n-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano :( pieni raukka!
      Voii eiiikä. On se kamalaa kun jännittää kokoajan miten toinen voi..
      hihhih ihana :D ei se auttanut :/ nyt meidän piti palata takaisin siihen vanhaan.. byyh. Katsotaan mitä lääkäri sanoo ens viikolla.

      Poista
  4. paranemisia pienelle söpöliinille <3 ja tsemmpiä vanhemmille, ei ole helppoa katsoa vierestä kun oma lapsi sairastaa :(

    VastaaPoista
  5. no höh kun ei tuonu helpotusta masuvaivoihin :/. Vaikka toisaalta hyvähän se tietty on jos nyt ei kuitenkaan maitoallergiaa ole..

    -n-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin.. aluksi se näytti että alkoi vaikuttamaan, mutta eii..
      Katsotaan tosiaan mitä se lääkäri sanoo..:o

      Poista
  6. Pikaista paranemista pienelle <3

    VastaaPoista
  7. Yks mikä auttaa kans pienten sairastaessa on että pesupussiin tai ohueen harsoon pilkotaan sipulia ja pistetään yöks pään yläpuolelle pinnoihin kiinni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulista en ookkaa ennen kuullut, mutta valkosipuli kikan tiedän :)

      Poista
  8. Voi pieni raukka! ❤
    Kaikki taudit on niin kamalia näin pienillä. Pikaisia paranemisia! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano. Kiitos ♥ Pinja vaikuttaa jo paremmalta onneksi!

      Poista

Kiitos kommentistasi :)